Het verhaal van Marcel van Dijksen

Gaat ELSA de boer op in Duitsland?

blog_1_afbeelding

 

De sfeer in de ondernemerslounge is opperbest. Onder het genot van een drankje en typische Nederlandse hapjes wordt de gewonnen wedstrijd kort geanalyseerd en wordt er niet alleen gesproken over het spel, maar ook volop over zaken. In zijn enthousiasme, en hopende op een goed advies van mede-ondernemers, legt Marcel zijn dilemma op tafel. In vier jaar is zijn bedrijf gegroeid van eenmanszaak tot een bedrijf met 46 fte’s op de loonlijst. Hij twijfelt of het verstandig is om volop in Nederland te investeren of dat het verstandig is om de grens over te gaan.

Exporteren op basis van kennis
“Weet je wat jij moet doen? Jij moet naar het buitenland met je product. In Duitsland liggen echt enorme kansen voor jou.” Adviezen als deze vinden gretig aftrek en klinken fantastisch. Ze zijn echter niet gestoeld op enige kennis of ervaring. En dat is juist wat Marcel nodig heeft. Wij zijn gespecialiseerd in het vinden en analyseren van buitenlandse markten. Voor onze klanten gaan we op zoek naar buitenlandse partners en maken potentiële klanten inzichtelijk. Dat doen we voor kleine- en middelgrote bedrijven.

 

“Je moet naar het buitenland met je product. In Duitsland liggen echt enorme kansen voor jou.”

 

Exporteren of investeren
Marcel van Dijksen is een 32-jarige ondernemer. Vier jaar geleden begon hij zijn bedrijf, ELSA (Eco-friendly Light Solutions Agri), in het Gelderse Lichtenvoorde. ELSA levert duurzame verlichting voor de volledige agrarische sector en is gespecialiseerd in landbouw en veeteelt. In twee jaar tijd is ELSA uit het niets gegroeid tot het bedrijf dat het nu is. Zijn bedrijf groeit in Nederland nog steeds, maar aanzienlijk minder dan de afgelopen jaren. Moet Marcel zijn product exporteren? Of moet hij investeren in de Nederlands markt?

Antwoorden
Voor we antwoord geven op die vragen moeten we bekennen dat Marcel een personage is die wij hebben bedacht. Ook zijn bedrijf is fictief. Het is echter wel geïnspireerd op de realiteit, zoals wij die regelmatig tegenkomen. De komende weken nemen we je mee in de dilemma’s en keuzes van deze ondernemer. We laten aan de hand van Marcel en zijn bedrijf zien welke procedures wij doorlopen. Is Duitsland inderdaad het juiste exportland voor ELSA?  Volg ons op LinkedIn en blijf op de hoogte over Marcel en zijn bedrijf.

Benieuwd wat Business Boost International voor jouw organisatie kan betekenen? 
We gaan graag vrijblijvend met jou in gesprek.