Het verhaal van Marcel van Dijksen

Market Drivers voor ELSA

Blog_4

 

In zijn rommelige kantoor zit Marcel aan tafel met de export professional van Business Boost International. De ruimte staat vol met spullen die je niet verwacht in het kantoor van de eigenaar van een succesvol bedrijf. De reden is even simpel als logisch: door de groei, die het bedrijf in duurzame energie voor de agrarische sector doormaakte, zijn alle ruimtes bezet. Verhuizen naar een nieuwe locatie zou ideaal zijn maar je kan maar een ding tegelijk. De prioriteit ligt nu eerst op exporteren naar het buitenland.

Marcel luistert gebiologeerd naar alle informatie die hij uit de Internationalisation Scan ontvangt. Aan de hand van vier Market Drivers (MD) wordt bepaald welk land het meest interessante exportland voor ELSA is. Tijdens een voorselecties is besloten om de focus te richten op negen landen. Bij iedere MD wordt het land beoordeeld en ontvangt het een aantal punten (max. 5). Al overtuigd? Neem dan contact met ons op.

 

MD 1: Aantal varkens per land
In Market Driver 1 beoordeelt Business Boost International de negen voorgeselecteerde landen op het aantal varkens dat er in een land leeft. Uit het onderzoek blijkt, dat na China, in de Europese Unie zich de grootste concentratie varkens bevindt. Van de 781 miljoen varkens wereldwijd leven er ruim 150 miljoen in Europa. Spanje en Duitsland scoren in de MD veruit het beste. In Spanje leven bijna 31 miljoen varkens, in Duitsland ruim 26 miljoen. Wat verder opvalt is het lage aantal varkens in het VK.

Market drivers1

 

MD 2: Dynamische cijfers in de varkenssector
De volledige veestapel in de Europese Unie krimpt jaarlijks met 3% terwijl de productie van varkensvlees het afgelopen jaar met 0,4 procent groeide. Voor 2020 verwacht men zelfs een groei van 1,5%. In MD2 ziet Marcel dat de varkenssector in landen als Denemarken en Polen groeit terwijl deze in Duitsland slechts minimaal toeneemt.

Market drivers2

 

MD 3: Energieprijs

Met alleen informatie over varkens krijg je geen nauwkeurig inzicht in je exportkansen. Ook andere invloeden spelen daarbij een belangrijke rol. In Market Driver 3 krijgt Marcel gedetailleerde informatie over de prijs van energie voor de zakelijke markt.

In landen waar de prijs relatief hoog ligt, is vanzelfsprekend meer behoefte aan een duurzame energieoplossing. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de prijs voor energie het afgelopen decennium met 13,2% is gestegen. Wanneer Marcel MD 3 op land niveau bekijkt, ziet hij dat de prijs van energie in Polen, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk relatief duur is vergeleken bij de prijs in Denemarken en Italië. Ook in Duitsland, het land dat Marcel toch enigszins in zijn hoofd heeft, is energie relatief duur.

Market drivers3

 

MD 4
In de vorige Market Driver zag Marcel dat de prijs van energie voor zakelijke markt in Polen hoog ligt. Een gegeven dat zeker interessant is, maar niet los gezien kan worden van MD 4. In deze MD bekijken we in welke mate landen investeren in duurzame energie.

Hieruit blijk dat men in de landen die in MD 3 nog hoog scoorden, opmerkelijk genoeg nu een stuk lager scoren. Denemarken, een land dat in MD 3 nog laag scoorde haalt nu juist veel punten.

Market drivers4

 

Nu alle Market Drivers duidelijk zijn is het tijd om de juiste keuze op basis van data te maken. Welke dat wordt lees je in het volgende blog van Marcel! Kun je niet wachten? Neem dan contact met ons op.